Vissza

Főételek

Rakott karalábé

Várnai Éva receptje

Hozzávalók 4 főre

4 zsenge karalábé
500 gr darált pulykahús
300 gr rizs
két salotta vagy lila hagyma apróra vágva
3 dl tejfel
só, bors
1 tk piros paprika
1 mk római kömény
1 ek sűrített pradicsom
1 tk majoranna
olaj
vaj
4 dl húsleves
zsemlemorzsa

Elkészítés

A karalábét meghámozzuk, vékony szeletekre vágjuk. Összeforgatjuk olajjal, sóval, borssal és tepsire rakjuk. 200 fokos sütőben kb. 20-25 percig elősütjük.
A rizst megfőzzük - ne teljesen puhára.
Egy serpenyőben lepirítjuk a hagymát, sózzuk és borsozzuk. Összekeverjük a hússal és a fűszerekkel, sűrített paradicsommal. Felöntjük a húsleves felével, és kb. 30 percig lassú tüzön főzzük. Végül hozzáadjuk a rizst.
Egy lapos tűzálló tálat kivajazunk, lerakunk egy réteg karalábét, megkenjük tejfellel, ráteszünk egy réteg rizses húst, majd ismét karalábé, tejfel, hús. Addig rakjuk, míg el nem fogy, majd ráöntjük a maradék húslevest. A tetején tejfeles karalábé legyen, amit a végén megszórunk zsemlemorzsával.
190 fokos sütőben aranybarnára sütjük, kb. 30 percig.

Jó tanács

A tavaszi zsenge karalábéból a legfinomabb. Más zöldséggel is készíthető - pl. zeller, zukkíni.
Zsemlemorzsa helyett reszelt sajtot is használhatunk.