borjú- vagy sertéspörkölt kb. 400 gr
500 gr nem előfőzött rizs
egy nagy - lehetőleg friss tavaszi méregzöld - kelkáposzta
2 tojás
3-4 dl tejföl
só, bors, ecet
egy csomag csombor
zsemlemorzsa
A pörkölt (ld. Borjúpaprikásnál, de nem kell bele tejföl) levét egy lábasba öntjük, a húst ledaráljuk.
A pörköltlét feleresztjük vízzel, beleszórjuk a rizst és fedő alatt mérsékelt tűznél megfőzzük. Fél kg. rizshez kb. másfél liter víz kell.
A káposztát leveleire szedjük, alaposan megmossuk – lehet benne kukac, csiga stb.! Pici vizet aláöntve meggőzöljük.
A darált húst összekeverjük a rizzsel, beleütünk 2 egész tojást, sózzuk, borsozzuk. Aki szereti, csomborral is ízesítheti.
Kivajazunk egy tűzálló tálat, alulra teszünk egy réteg káposztalevelet, majd a tölteléket, ismét káposzta, töltelék. A tetejére káposzta kerüljön. Megkenjük tejföllel, és megszórjuk zsemlemorzsával.
Kb. háromnegyed órára a sütőbe tesszük, és tálaljuk.
Jó ha az asztalon van még extra tejföl - el szokott fogyni..
Ki lehet próbálni egy variációt: rizs helyett jóféle főtt tésztát használunk. Ilyenkor persze a tojás elmarad. Nagyon finom!