Vissza

Főételek

Rakott krumpli

Várnai Éva receptje

Hozzávalók 4 főre

1-1,2 kg jó minőségű, közepes vagy annál kisebb rózsakrumpli
2 szál gyulai kolbász
6 tojás
4 dl tejföl
2 ek olaj
vaj

zsemlemorzsa
tej
kovászos vagy csemege uborka

Elkészítés

A krumplit vízben megfőzzük, meghámozzuk, felszeleteljük. A tojásokat keményre főzzük, hámozzuk, szeleteljük.
A kolbászt felszeleteljük. Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, beletesszük a kolbászt, és addig sütjük, amig kicsit kisül a zsírja és picit megpirul.
Egy tűzálló tálat kivajazunk, beleteszünk egy réteg burgonyát, megkenjük tejföllel, tetejére teszünk három felszeletelt tojást , és a kolbász felét. Leöntjük a kolbász zsírjának egy részével, és ízlés szerint sózzuk. Utána következik még egy ugyanilyen réteg.
A tetejére krumpli kerül, amit megkenünk a tejföllel. Végül megszórjuk zsemlemorzsával, és felöntjük annyi kb. 3-4 dl tejjel.
190 fokos sütőbe tesszük, és kb. egy óráig sütjük - addig, amíg a teteje megpirul.
Uborkával tálaljuk.

Jó tanács

A fínomság titka az elősütütt kolbász és annak zsirja, valamint a tej. A tejet sütés közben beissza a krumpli, és selymes, fínom lesz tőle. Használhatunk rizstejet is. A krumplit nem szabad túlfőzni!!