Omlós tészta:
300 g finomliszt
1 tk só
100 g porcukor
200 g hideg vaj
1 kezeletlen citrom reszelt héja
2 tojás sárgája
Hab:
6 tojás fehérje
120 g porcukor
1 kk ecet
1 tk étkezési keményítő
700 g pucolt ribizli (piros, vagy fekete)
A tésztához egy nagy tálban összekeverjük a lisztet a sóval és a porcukorral. A hideg vajat (fontos, hogy valóban hideg legyen, akár betehetjük a mélyhűtőbe tíz percre felhasználás előtt) felkockázzuk, vagy lereszeljük a reszelő nagy lyukán, majd az ujjunkkal, gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk a liszttel. Hozzáadjuk a citromhéjat és a két tojássárgáját, gyorsan összedolgozzuk. Frissen tartó fóliába csomagoljuk, és legalább 30 percre a hűtőbe tesszük pihentetni (a tésztát akár előző este is összeállíthatjuk, csak akkor sütés előtt legalább fél órával ki kell venni a hűtőből, hogy tudjunk vele dolgozni.)
Előkészítünk egy 28-30 cm átmérőjű, nagyobb, kerek tortaformát. Kibéleljük enyhén megvajazott sütőpapírral. Az aljába nyomkodjuk a tésztát. Villával megszurkáljuk. 200 fokos (alul/felül) sütőben, kb. 20 percig sütjük, enyhe világos színt kapjon. Közben leszárazzuk a ribizlit, és a sütési idő lejárta előtt kb.5 perccel felverjük a tojásfehérjét. Amikor már habos és kifehéredett, hozzáadjuk a porcukrot, a sót, pici ecetet és az étkezési keményítőt. Fényes, stabil habot verünk, olyat, ami valóban meg sem mozdul, ha fejjel lefelé borítanánk az edényt. Óvatosan beleforgatjuk a ribizli szemeket.
Az elősütött linzertésztára halmozzuk, majd 2x15 percig sütjük, a második 15 perc előtt kitámasztjuk a sütő ajtaját egy fakanállal. Kivesszük a sütőből, és hagyjuk teljesen lehűlni, mielőtt felszeleteljük. Ez a süti frissen, szobahőmérsékleten, aznap a legfinomabb.
A feketeribizlit nem mindenki szereti!!