Vissza

Sütemények, édességek

Rizskoch sült sárgabarackkal

Mautner Zsófi receptje

Hozzávalók 4 főre

300 gr kerek szemű rizs
1 liter tej
2 dl víz
1 kk só
1 vaníliarúd
200 gr cukor
50 gr vaj
1 citrom reszelt héja
100 gr mazsola
6 tojás

a sárgabarackhoz:
8 szem érett, nem túl puha barack
1,5 dl víz
50 gr nyírfacukor
fél vaníliarúd
3 ek citromlé

Elkészítés

A sült sárgabarackhoz a barackokat megmossuk, elfelezzük, kimagozzuk. A cukorból és a vízből szirupot főzünk, hozzáadjuk a vanília kikapart magját és a citromlevet. Addig főzzük, amíg besűrüsödik. Egy hőálló tálba tesszük a szirupot, beletesszük a barackokat vágott felükkel lefelé, és 170 fokos sütőben 10 percig főzzük. Megfordítjuk a barackokat, és még 10 percig a sütőben tartjuk. Fontos, hogy a barack tartsa meg a formáját!

A rizst megmossuk, a tejjel, vízzel, a vanília kikapart magjával és a sóval feltesszük főzni. Kb. 25 perc alatt tejberizs állagúra főzzük. A kész tejberizsbe teszünk 150 gr cukrot és 30 gr vajat, a mazsolát és a citrom reszelt héját, majd lehűtjük.

A tojások sárgáját a hideg tejberizsbe keverjük, a fehérjéket felverjük - a félkemény habhoz adva a maradék 50 gr cukrot. Óvatosan belekeverjük a tejberizsbe.

Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, a maradék 20 gr vajjal kivajazzuk, beleöntjük a rizst és 190 fokos előmelegített sütőben sütjük 45 percig (tűpróba). Langyosan, a sült barackkal tálaljuk

Jó tanács

Vigyázat, a tejberizs könnyen leég!

Vaníliafagyival fokozhatók az élvezetek!