120 gr kerekszemű rizs
2 szál újhagyma, vékonyra karikázva
1 csokor kapor, finomra aprítva
1 csokor petrezselyem, finomra aprítva
1 kis kezeletlen citrom reszelt héja
2 evőkanál olívaolaj
1 tojás
só, bors
4 karalábé, félbevágva
kb. 8 dl alaplé, vagy víz
100 gr sóska, finomra aprítva
2 dl tejföl
A töltelékhez megfőzzük a rizst. A főtt rizst összekeverjük a finomra aprított újhagymával, a kaporral, petrezselyemmel, citromhéjjal, olívaolajjal és a tojással, sózzuk, borsozzuk. A karalábékat vízszintesen, középen félbevágjuk, a közepüket karalábévájóval kiszedjük. Belsejüket enyhén sózzuk, borsozzuk, néhány csepp olívaolajjal meglocsoljuk. Üregüket púpozva megtöltjük a rizses töltelékkel. A töltött karalábékat beleállítjuk egy mélyebb tepsibe, hőálló tálba, esetleg nagy átmérőjű öntöttvas lábosba, melléjük tesszük a kivájt karalábé darabokat is. Aláöntjük az alaplevet, kb, a karalábé pereméig érjen, tehát ne lepje el a tölteléket. 200 C fokos sütőben kb. 55-60 percig sütjük, amíg a karalábé teljesen megpuhul, de még van tartása. Kivesszük a töltött karalábékat, a levet a puha karalábédarabokkal (a kivájt belsejével) egy kis lábasba öntjük, beledobjuk a felaprított sóskát, néhány percig főzzük, amíg az összeesik. Botmixerrel pürésítjük, majd hozzáadjuk a simára kevert tejfölt. Pár csepp citromlével, vagy ecettel, és kevés nádcukorral, vagy mézzel beízesítjük a mártást, a töltött karalábék mellé ezt adjuk. Langyosan, vagy hidegen a legfinomabb.
Ha nem elég sűrű a mártás, egy evőkanál étkezési keményítővel sűríthetjük.