Vissza

Sütemények, édességek

Sárgabarackos lepény

Lajos Mari nyomán Várnai Éva receptje

Hozzávalók

4 tojás
1 csipet só
250 gr porcukor
1 tasak vaníliás cukor
250 gr vaj/margarin
1 biocitrom
250 gr finomliszt

Elkészítés

A tepsit/sütőformát kibéleljük sütőpapírral vagy a teljes mennyiségből elvett lágy vajjal/margarinnal vékonyan kikenjük, és megszórjuk liszttel. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.

A tojásokat gondosan megmossuk, kettéválasztjuk, a fehérjéket 1 csipet sóval kemény habbá verjük, majd 2-3 részletben hozzáadjuk a porcukor felét, és egészen kemény, fényes habbá verjük. A maradék porcukrot, a vaníliás cukrot és a lágy vajat/margarint keverőtálba tesszük, robotgéppel 3-4 percig, fehérre-habosra keverjük, végül belereszeljük a gondosan megmosott, szárazra törölt citrom héját. Egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat, és mindegyikkel alaposan kikeverjük.
Lyukas fakanállal lazán belekeverünk a tojáskrémbe 2 evőkanál habot, majd 2-3 részletben a maradékot úgy, hogy a lisztet mindig a hab tetejére szitáljuk.

A masszát a tepsibe simítjuk, a kimagozott fél sárgabarackokat vágott felükkel felfelé a tésztára tesszük. Kb. 40-50 percig - tűpróbáig - sütjük. Hidegen szeleteljük.

Jó tanács

A hozzávalókat 2 órával a sütés kezdete előtt szobahőmérsékletű helyre tesszük – ez a siker egyik titka.

További hozzávalókat is használhatunk ízlés szerint: rum, mazsola, friss vagy cukrozott gyümölcsök, csokoládédarabkák, kakaó, fűszerek, stb. Bogyós gyümölcsökkel, szilvával is nagyon finom.