500 g liszt
250 ml (rizs)tej
25 g friss élesztő
100 g vaj, olvasztva
1 db tojás
4-5 evőkanál nádcukor
csipet só
1 kg érett kisméretű sárgabarack (pl.rózsa) kimagozva
fahéjas nádcukor, ízlés szerint
Langyos tejbe (38-40C fok) belemorzsoljuk a friss élesztőt. Mehet bele a nádcukor is. Felfuttatjuk. Egy tálba mehet a liszt, a só, a felfuttatott élesztő, a tojás felverve, az olvasztott vaj. Összedolgozzuk a tésztát, jól átgyúrjuk. Hagyjuk keleszteni egy órát. Vagy csak kalácsot fonunk belőle vagy egy részéből lepény lesz, a maradék tésztából pedig kalács.
A lepényhez keltetés után a tészta 1/3-át tepsibe nyomkodjuk, erre mennek a gyümölcsök amit fahéjas nádcukorral megszórunk (ettől levet ereszt a gyümölcs és jó szaftos lesz a lepény). A maradék tésztából pedig kalácsot fonunk. Egy tésztából két igazi házi sütemény lesz!
Sárgabarackkal, őszibarackkal, szilvával is finom!