Vissza

Levesek

Scsi

Várnai Éva receptje

Hozzávalók 4 főre

800 gr marhalábszár, esetleg nyak
5 vargánya (lehet szárított is) vagy más gomba
200 gr savanyú káposzta
1 szál sárgarépa
1 szem burgonya
1 db zellergyökér levéllel
2 kisebb vöröshagyma
2 dl tejföl
1 gyökér és petrezselyemzöld
egy csomag kapor
2-3 babérlevél
1 gerezd fokhagyma
1 ek főzőtejszín
1 ek vaj
8-10 szem egész fekete bors
1 kk majoránna

Elkészítés

A marhahúst felkockázzuk, a zöldségeket megtisztítjuk.
A zöldségek felét tegyük fel a marhahússal és egy hagymával főni, és alacsony hőfokon főzzük kb. két órát. Kb. egy óra után szedjük ki a zöldségeket és dobjuk el.
Közben a savanyúkáposztát fél liter vízzel, kevés vajjal tegyük fel főzni, és amikor megpuhult, adjuk a leveshez.
Külön főzzük meg a burgonyát és a gombát és azt is adjuk a leveshez.
Ezután adjuk a leveshez a második hagymát, a maradék zöldséget és a fűszereket - kivéve a kaprot és a fokhagymát. Főzzük 20 percig lassú tüzön - ne forrjon!
Végül adjuk hozzá a kaprot és a fokhagymát, a tejszínt és tejfölt. Petrezselyemlevelekkel díszítve tálaljuk.

Jó tanács

Kicsit hasonlít a tejfölös húslevesre, nagyon fínom.