1 kg bőrős kocsonyahús ( köröm, fül, farok, bőrke)
400 gr sovány comb
200 gr füstölt oldalas
2 közepes fej hagyma
1 fokhagyma (ízlés szerint)
1 kg petrezselyem gyökér
20-25 szem feketebors
só
cseresznyepaprika ízlés szerint
Két egymásutáni napon készül, a következő szerint:
Az első napon a húsokat alaposan megtisztítjuk, megmossuk. A hagymákat is megmossuk, de héjukat nem húzzuk le. A gyökeret megtisztítjuk. A borsot és cseresznyepaprikát teatojásba tesszük. Az egészet feltesszük főni egy 6-8 literes lábasba annyi vízzel, hogy 3-4 újjnyival ellepje a húsokat. Hozzáadunk egy evőkanál sót. Forraljuk, a habot folyamatosan leszedjük. Lassú, gyöngyöző forrással addig főzzük, amíg a húsok vajpuhák lesznek, és elválnak a csontjuktól. (2-2,5 óra).
A kész kocsonyát lefedjük, és legalább 12 órára hideg helyre tesszük.
A fagyos zsírt leszedjük a tetejéről, majd felmelegítjük. A húsokat kiszedjük, ehető részeiket (beleértve a cuppanósabb részeket is - ízlés szerint, de a fül ropogós részeit mindenképpen) apró gusztusos darabokra vágjuk. A többi részt az összes egyéb hozzávaóval együtt kidobjuk.
A húsokat egy nagyobb vagy több kisebb tálba rakjuk (ez utóbbi a tálalás szempontjából kedvezőbb, mert a megkezdett kocsonya nem szép látvány). A kocsonya levét vászonkendőn keresztül rászűrjük, és ha szükséges utánasózzuk. Ezután hideg helyen hagyjuk teljesen megdermedni.
Nagyon hamar romlik! 3-4 napnál tovább ne együnk belőle!
Tálaláskor sok friss tormát, gyöngyhagymát és egyéb savanyúságot adjunk mellé. A friss kenyér itt sem maradhat el!