300 gr liszt
300 gr juhtúró
2 tojássárga
só
500 gr friss spenót
3 dl tejföl
4 egész tojás
100 gr reszelt prmezán
reszelt szerecsendió
kevés reszelt fokhagyma
vaj
Keverőtálban összekeverjük a lisztet és a juhtúrót, hozzáadunk egy csipet sót, két tojássárgáját, és közepesen kemény tésztát gyúrunk. Kinyújtjuk kb. fél cm vastagra, majd éles késsel kb. 4 cm hosszú csíkokat vágunk. Lobogó sós vízben kifőzzük a tésztát. Ha mindegyik csík feljött víz tetejére, szűrőkanállal kivesszük, és egy kis vajjal összekeverjük, hogy ne ragadjon össze.
A tészta főzővizébe tesszük a spenótot, amikor összeesett kivesszük, hideg vízzel leöblítjük, kinyomkodjuk és felaprítjuk. Keverőtálban összekeverjük a tejfölt, a négy tojás sárgáját, a spenótot, a parmezánt, a reszelt fokhagymát és szerecsendiót és végül a négy tojás habbá vert fehérjét. Sózzuk, borsozzuk, összeforgatjuk a kifőtt juhtúrós tésztával. Kivajazott tűzlló tálban sütjük kb. 45. percig.
Spenót és a fűszerek, fokhagyma valamint a sajt nélkül, tehéntúróval, vaníliával és cukorral a stíriai metélt édesen is remek!