100 g megpucolt friss sóska (kb. 200 g pucolás előtt)
3 dl natúr joghurt, lehetőség szerint török típusú
1,5dl szénsavmentes ásványvíz
50 g cukor +1dl víz
egy kisebb zöldcitrom leve
csipet só
Tetejére: pisztácia, chilipehely, citrusos olívaolaj
A sóskaleveleket megpucoljuk (száráról letépkedjük a leveleket), bő vízben alaposan átöblítjük.
Cukorszirupot készítünk: kis lábasban összeforraljuk a kristálycukrot és 1dl vizet. Amint elkészült, azonnal átöntjük egy kis edénybe, amelyet jeges vízbe állítunk, a szirupot teljesen lehűtjük (vagy elkészíthetjük korábban, előző nap is). Turmixgépbe tesszük a joghurtot, az ásványvizet, a zöldcitrom levét, a cukorszirupot és egy csipet sót, turmixoljuk.
Nagy lábasban vizet forralunk, a sóskaleveleket egy másodpercre a lobogó vízbe mártjuk, azonnal kivesszük és egy jéggel teli tálba tesszük. Hozzáadjuk a leturmixolt joghurthoz, és teljesen simára pürésítjük. Hűtőben jól lehűtjük.
Tálaláskor szórhatunk rá pisztáciát, kevés chilipelyhet és meglocsolhatjuk olívaolajjal.
Kitűnő nyári leves!