Vissza

Főételek

Sóskás karalábéfőzelék

Mautner Zsófi nyomán Várnai Éva receptje

Hozzávalók 4 főre

2 zsenge karalábé
300 gr friss sóska - szára nélkül, megmosva
2 dl tejfel
1 cs friss kapor
1 cs friss tárkony
fél citrom leve
só, bors, cukor
3 erőleves kocka

Elkészítés

A karalábét apró kockákra vágjuk, és annyi vízzel, ami ellepi, feltesszük főzni. Ha puhára főtt, beletesszük a sóskát és a két leveskockát.

A tejföllel behabarjuk a főzeléket. Végül belekeverjük a kaprot, tárkonyt, fűszereket, citromot, és ha kell, utánaízesítjük, esetleg kis cukor hozzáadásával is.

Jó tanács

Még annak is ízlik, aki nem szereti a karalábét és/vagy a sóskát és/vagy a tárkonyt! A behabarást úgy szoktam csinálni, hogy a karalábé egy kis részét a tejföllel összeturmixolom. Minél több karalábét turmixolok bele, annál sűrűbb lesz a főzelék.
Ilyenkor a fűszereket is a turmixba teszem.

Ha az összes hozzávalót összeturmixolom, és kb. 1 liter húslevest használok, akkor kitűnő levest kapok.