Vissza

Egyéb fínomságok

Sósperec - dundi

Széll Tamás receptje

Hozzávalók 4 főre

470 gr finom liszt
330 gr tej
50 ml napraforgóolaj
6 gr kristálycukor
12 gr só
12 gr élesztő
1 tojás a kenéshez
Sópamacs:
2 ek só
2-3 ek finomliszt

Elkészítés

A tejet langyosra melegítjük, hozzáadjuk a cukrot, az élesztőt és az olajat, majd elkeverjük. Pár perc alatt felfuttatjuk az élesztőt, majd a liszttel, sóval együtt dagasztógépbe tesszük, és jól kidolgozzuk. (Persze kézzel ie lehet!) Kicsit ragadós, de az edény faláról leváló masszát kell kapnunk, melyet lefóliázunk, és egy éjszakára hűtőbe teszünk.
Másnap a sópamacshoz feloldjuk a sót 1 dl meleg vízben, majd hozzáadjuk a lisztet, és alaposan kikeverjük. Nagyon sós, sűrű massza lesz.
A tésztát lisztezett deszkára borítjuk, és újjainkkal óvatosan téglalap alakúra formázzuk. Kinyújtani nem kell! Éles késsel 8-10 csíkot vágunk, melyekből kb. 1 cm átmérőjű és 30-40 cm hosszú hurkákat sodrunk a kezeinkkel. A hurkákból pereceket formázunk, meleket sütőpapírral bélelt tepsibe teszünk. A pereceket megkenjük a felvert tojással, majd 15 perc pihentetés után ismét megkenjük. Közben a sütőt 210 fokra melegítjük. A második kenés után 8-10 percre a sütőbe tesszük a tepsit, majd kivesszük, és megkenjük a pereceket a sópamaccsal. Visszetesszük őket a sütőbe, és aranybarnára sütjük.

Jó tanács

Langyosan a legfinomabb - sütőben melegítsük, ne a mikróban!