1 kg zsenge fehér vagy zöld spárga
2-5 dl tejföl
minden fél liter levesre egy zöldségleves kocka (vagy saját készítésű zöldségleves)
só, bors ízlés szerint
A spárgát megtisztítjuk: külső héját lehántjuk és végét levágjuk.
A spárgát és a megfelelő mennyiségű leveskockát személyenként 2-3 dl vízzel feltesszük főzni. Amikor a spárga megpuhult, kivesszük a léből, és felvágjuk kb. 2-3 cm-es darabokra. A fejeket visszatesszük a lébe, a többit a tejföllel és 1-2 dl lével turmixgépbe teszzük, és símára turmixoljuk. Átszűrve öntjük vissza a levesbe.
Sóval, borssal szükség szerint ízesítjük.
Ugyanilyen módon lehet sokféle zöldségből leves készíteni: pl. brokkoliból, karfiolból. A tejfel mennyisége attól függ, hogy vannak-e tejre (laktózra) érzékenyek a családban. Ha vannak, akkor a tejfölt teljesen (vagy esetleg részben) ki kell váltani yoghurttal.
Zöld spárgával nekem finomabb.