240 g házi tarhonya
egy szelet (kb. 30 g) füstölt császárszalonna, felkockázva
3-4 szál újhagyma, felkarikázva
egy csomag vékony zöldspárga
nagy marék pecorino, vagy más kemény juhsajt (vagy parmezán)
Só, bors, olaj
Csöpp olajon megpirítjuk a felkockázott császárszalonnát. A zsírjában megfuttatjuk a felkarikázott újhagymát. Hozzáadjuk a házi tarhonyát, erős lángon átpirítjuk. Felöntjük 3dl vízzel (esetleg alaplével), sózzuk, borsozzuk, majd addig főzzük, amíg a tarhonya megpuhul, házinál ez hosszabb ideig tart, mint a gyárinál, kb. 20 perc. Ha a végére nem főtt el az összes folyadék, fedő nélkül, erős lángos főzzük, elpárologtatjuk. A főzési idő alatt előkészítjük a spárgát: legalsó, esetlegesen fás részét eltávolítjuk, meghámozzuk. A spárgafejeket levágjuk, a spárga szárát kb. 1/2cm vastagra felkarikázzuk. Amikor a tarhonya megpuhult, a legvégén hozzáadjuk a spárgakarikákat és fejeket. Fedő alatt, kb. csak fél percig főzzük így, a spárga enyhén ropogjon, semmiképpen ne főjön szét, éppen csak az étel saját gőze átmelegítse. Hozzákeverünk egy marék reszelt pecorinot (vagy parmezánt). Azonnal tálaljuk.
A zöld spárgát nem kell tisztítani, csak a végét letörni. Ott törik, ameddig tart a fás rész.