A tésztához:
300 g túró
300 g liszt
2 tojássárgája
1 kanál tejföl ha szükséges a gyúráshoz
só
A krémhez:
3 dl tejföl
100 g porcukor
3 tojás szétválasztva
1 ek citrom reszelt héja
20 g vaj
1 vaníliarúd kikapart magjai
A túrót a liszttel, a tojások sárgájával, egy csipet sóval összekeverjük. A kapott masszát lisztezett deszkán cipó formára gyúrjuk - ha nagyon kemény lenne, adjunk hozzá kevés tejfölt - és pihentetjük amíg a krém elkészül.
A krémhez összekeverjük a tejfölt, a három tojás sárgáját, a porcukrot és a reszelt citromhéjat valamint a kikapart vaníliamagokat és a diónyi vajat. A tojások fehérjéből kemény habot verünk és három részletben - először gyorsan, majd egyre óvatosabban keverve - a krémhez adjuk.
Lisztezett deszkán fél cm vastagra nyújtjuk a tésztát. Fél cm széles, 6-8 cm hosszú csíkokat vágunk. Sós forró vízben főzzük addig amíg a csíkok feljönnek a víz tetejére, majd kiszedjük és hideg vízzel leöntjük. A lecsepegtetett tésztát óvatosan összekeverjük a krémmel, majd a masszát kivajazott, tűzálló tálba rakjuk. 180 fokos előmelegített sütőben 30-35 percig sütjük, amig a teteje aranybarna lesz Tálaláskor porcukorral meghintjük.
Régi, már-már elfeledett kedvenc!