500 g burgonya, héjastul hosszában felszeletelve
6 gerezd fokhagyma, héjastul
2+2 evőkanál olívaolaj
só, bors
30 dkg friss vargánya
Tálaláshoz:
egy marék rukkola és/vagy petrezselyem
2 dkg parmezánforgács
2 evőkanál mézes, karamellizált homoktövis
A sütőt előmelegítjük 220C fokra (légkeverés). A burgonyát megmossuk, konyhai papírtörlővel leitatjuk, majd héjastul, hosszában cikkekre szeleteljük. Összeforgatjuk az olívaolajjal, egész fokhagymagerezdekkel, sóval, borssal, majd kiterítjük egy sütőpapírral leterített tepsire (fontos, hogy ne zsúfoljuk túl). Kb. 25 percig sütjük, amíg megpirul. Közben előkészítjük a gombákat: a szárak legalját levágjuk, éles késsel, vagy zöldséghámozóval vékonyan lehámozzuk a homokos, sáros felületet. A kalapot nagyon óvatosan, kefével, vagy nagyon picit benedvesített pamut törlőkendővel letisztítjuk (semmiképpen nem mossuk meg!), majd megtöröljük, hogy teljesen száraz legyen. Vastagabb szeletekre vágjuk (ha nagy méretű vargányánk van, akkor a kalapot és a szárat külön, ha kicsi/közepes gomba, akkor azt egészben szeletelhetjük félbe, vagy két- három szeletbe. A gombát is külön összeforgatjuk az olívaolajjal, sóval, borssal. Amikor a krumpli megsült, kivesszük a tepsit, és a sült burgonya tetején egyenletesen elosztjuk. A sütő hőfokát felvesszük 250C fokra. Betoljuk a tepsit a forró sütőbe, és 10 percig sütjük a gombával. Langyosan tálaljuk, a tetejére rukkolát, és/vagy friss petrezselymet, parmezánforgácsot szórunk. Pazar rajta a karamellizált homoktövis, de helyette tehetünk rá pl. gránátalmát is.
A karamellizált homoktövishez 20 dkg mézet egy kis lábasba teszünk, és enyhén karamellizáljuk. Ez viszonylag lassan történik meg, először feolvad, aztán felhabzik (olyan lábast érdemes választani, amiben van erre hely), majd néhány perc után sötétebb lesz a színe. Ekkor ráadobjuk a homoktövisbogyókat (lehet fagyasztott is), és éppen csak addig főzzük, néhány másodpercig, amíg a homoktövis kissé levet enged, de a szemek még egyben vannak. Befőttesüvegben tároljuk.
Homoktövis helyett gránátalmát is használhatunk.