1 kg cukkini
800 gr paradicsom
3,5 dl görög joghurt
1 citrom
csípős paprikakrém
1 ek méz
100 gr durvára vágott dió
só, bors
olívaolaj
petrezselyem
ízlés szerint 1 gerezdekre szedett fokhagyma vagy fokhagymás só
A cukkinit meghámozzuk, vastagabb karikákra vágjuk. A paradicsomot félbevágjuk. Kiolajozott tepsibe tesszük őket, sózzuk, borsozzuk, olívaolajjal meglocsoljuk. Ízlés szerint fokhagymagerezdeket is teketünk a zöldségek közé, illetve megszórhatjuk őket fokhagymás sóval.
Kb. 35 perc után kivesszük a zödségeket a sütőből. A paradicsom héját leszedjük, majd az egész masszát egy szűrőre tesszük, hogy a leve kicsöpögjön.
Keverőtálban összekeverjük a joghurtot a citrom levével és reszelt héjával, sóval, a csípős paprikakrémmel, és a mézzel.
A sült zöldségeket durván összevágjuk (nem pürésítjük!) hozzáadjuk a diót és a finomra aprított petrezselymet. Végül összeforgatjuk a joghurttal, és néhány órára hűtőbe tesszük.
Aki szereti, friss korianderrel is megszórhatja a kész salátát.
A fotón lévő saláta piros dióval készült.