egy nagyobb karfiol rózsáira szedve
1 kg gr hámozott paradicsom
4 tojás
só, bors
olívaolaj
egy gerezd fokhagyma apróra vágva
egy tk őrölt pirospaprika
egy tk erős pista
ízlés szerint római kömény
5-6 levél bazsalikom apróra vágva
tálaláshoz friss koriander
A rózsákra szedett karfiolt olívaolajban megforgatjuk, sózzuk, borsozzuk és egy tepsiben/tűzálló tálban 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük (légkeverés). Kb. 15-20 percig sütjük - a teteje kicsit barnuljon meg, de ne legyen teljesen puha.
A paradicsomot apróra vágjuk, beletesszük a fűszereket, és annyi vízzel, amennyi ellepi forraljuk, amíg kicsit besűrűsödik. Ekkor beletesszük a karfiolrózsákat. A rózsák között négy mélyedést formázunk, beleütjük a tojásokat, és kb. 8-10 percig főzzük közepes lángon - addig, amíg a tojásfehérje megdermed. Friss korianderrel megszórva tálaljuk.
Önálló ételként vagy köretként is kíváló!
Egészben is süthetjük a karfiolt - ekkor sütés előtt forró vízben pároljuk kb. 15 percig. Paradicsomszószt, chiliszószt, reszelt parmezánt adhatunk mellé.