Vissza

Főételek

Sült sütőtökkrém kagylótésztával, zsályával és fetával

Mautner Zsófi receptje

Hozzávalók 4 főre

1 nagy, kb. 1,5 kg-os sütőtök
olívaolaj, só, bors
kb. 500 ml alaplé (szárnyas-, vagy zöldség)
1 citrom leve
70 g hideg vaj
400 g kagylótészta
100 g morzsolt feta
csipet csilipehely, vagy finomra aprított, kimagozott, friss csilipaprika
20 levél zsálya
zsálya sütéséhez olívaolaj és kevés vaj

Elkészítés

A sütőt előmelegítjük 220C fokra (légkeverés).
A sütőtököt hosszában félbevágjuk, magját kikaparjuk, majd nagyobb darabokra vágjuk. Tepsire tesszük, meglocsoljuk kevés olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk. Kb. 50 perc alatt teljesen puhára sütjük, a teteje kissé oda is kaphat. Amikor lehűl annyira, hogy hozzá tudunk nyúlni, kanállal kiemeljük a húst a héjából.
Az alaplevet felforrósítjuk, egy keveset a turmixgépbe teszünk. Beletesszük a tökhúst (kétszer kell majd fordulni), majd ráöntünk egy kevés forró alaplevet. Pürésítjük. Hozzáadjuk a hideg vajat és a citromlevet (elsőre a felét), ha szükséges, igazítjuk a sót. Selymesen simára turmixoljuk. Krémlevesnél sűrűbb állag a cél. A tésztához kb. a püré felét fogjuk használni, a másik felét eltesszük későbbi felhasználásra.
Kifőzzük a tésztát, majd közvetlenül tálalás előtt összekeverjük a sütőtökkrémmel, ha túl sűrűnek látjuk, a főzővízből adunk hozzá. Tálaláskor morzsolt fetát, csilit és pirított zsályát teszünk rá.
A zsályához a leveleket szárazra itatjuk, a vajat felolvasztjuk egy serpenyőben, és amikor enyhén pirul és illatozik (barnavaj készül), akkor beletesszük a zsályaleveleket. Pár másodperc után, amikor ropogós, kivesszük, és a tésztára helyezzük.

Jó tanács

Sokféle sütőtökös étel van - ebben a könyvben is - de azok főleg levesek. Ez egy remek főétel!