Vissza

Főételek

Sütőtök-grillezett sajt kompozíció

Várnai Éva a Fleischer étterem fogása alapján receptje

Hozzávalók 4 főre

1 kisebb sütőtök - lehetőleg Hokkaido
8 szelet grillsajt - kecskesajt vagy camambert
1 érett mango
tisztított tökmag
tökmagolaj
olaj a sütéshez

Elkészítés

A sütőtököt kettévágjuk magjait kikaparjuk, majd cikkelyeket vágunk belőle. Egy cikkelyt “feláldozunk” zöldséghámozóval néhány hajszálvékony szeletet vágunk belőle, ami majd a díszítéshez kell.
A sütőtök cikkelyeket tepsire rakjuk, és 150 fokon légkeveréses sütőben aranybarnára sütjük. Ez min. 1,5 óra szokott lenni.
A mangót meghámozzuk, géppel (pl. Nutrimax) pürésítjük.
A vékony tökszeleteket blansírozzuk (forró majd jéghideg vízbe tesszük 10-10 másodpercre).
A grillsajt szeleteket mindkét oldalukon megsütjük.
Tálalásnál a tányérra először a sajtot tesszük. Tetejére jön 2-3 tökcikkely, amelyeket meglocsolunk tökmagolajjal. Erre szórunk a blansírozott szeletekből, amelyeket megszórunk tökmaggal. A tányér szélére teszünk egy-két evőkanál mangópürét.

Jó tanács

Lehetőleg olyan sajtoit válasszunk, ami sütés közben nem folyik szét. Ilyen pl. a Kiflinél kapható kézműves grill kecskesajt.