1 közepes sütőtök
80 gr kolbász
1 ek étolaj
3 ág kakukkfű
1 tk só
½ tk bors
1 tk kurkuma
1 tk római kömény
5 dl víz
4 dl tejszín
só ízlés szerint
petrezselyem pesto a tálaláshoz
A sütőtököt kettévágjuk, magjait kikaparjuk. A tököt 180 fokra előmelegített sütőben puhára, szélein egészen sötétbarnára sütjük. Meghámozzuk, felkockázzuk.
A kolbászkarikákat kevés olajon lepirítjuk, kiszedjük és lecsepegtetjük. Az olajon megforgatjuk a sütőtökkockákat a finomra vágott kakukkfüvet, a sót és a frissen őrölt borsot. Hozzáadjuk a kurkumát és a római köményt. Botmixerrel pürésítjük és hozzáadjuk a vizet. Felforraljuk, majd annyi tejszínnel dúsítjuk, amennyitől krémes és kissé világosabb színű lesz. Átmelegítjük, de nem forraljuk fel, közben, ha kell, sózzuk.
A kisült kolbászkarikákkal és petrezselyem pestóval tálaljuk.
Az eredeti receptben van hagyma és fokhagyma is - aki szereti, ezt adja először a kolbász-olajhoz!