Vissza

Főételek

Székelykáposzta

Várnai Éva receptje

Hozzávalók 4 főre

1 kg savanyúkáposzta
1 kg sertés- vagy borjúcomb
2 közepes lilamagyma
olaj, só, bors, pirospaprika,
csombor
2 dl tejfel

Elkészítés

A húst apró kockákra vágjuk, a hagymát felkockázzuk. Olajon üvegesre pároljuk a hagymát, beletesszük a pirospaprikát, sót, borsot, majd hozzáadjuk a húst. Először erős tüzön megkapatjuk, majd lassú tüzön, kevés vízzel mindig felengedve pörköltet készítünk belőle.

A káposztát, ha nagyon savanyú, akkor kiöblítjük - én általában nem szoktam. Amikor a pörkölt már majdnem kész, hozzáadjuk a káposztát, felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, beletesszük a csombort, és lassan készre főzzük. Szükség esetén sóval-borssal még egyszer ízesítjük.

Tálalás előtt belekeverjük a tejfelt, de külön is tálalhatjuk.

Jó tanács

Víz helyett húslevessel is felengedhetjük a káposztát, így még finomabb lesz. A csombort beletehetjük csokorban - ekkor a végén kiszedjük, de le is morzsolhatjuk a száráról, akkor végig benne marad.