Vissza

Sütemények, édességek

Szilavalekváros-diós babka

Mautner Zsófi receptje

Hozzávalók

Hozzávalók (két kalácshoz/ 2x14 szelet)
Tészta:
550 g liszt
100 g cukor
2 csomag szárított élesztőpor
1 teáskanál só
1 citrom reszelt héja
3 egész tojás
1,2 dl hideg víz
150 g puha vaj + a forma kikenéséhez
Töltelék:
2x250 g sűrű, jó minőségű szilvalekvár
2x50 g dió, durvára vágva
Tetejére szirup:
250 g cukor
1,5 dl víz

Elkészítés

A tésztához egy nagy keverőtálba tesszük a lisztet, a kristálycukrot, az élesztőport, a sót, a reszelt citromhéjat, majd hozzáadjuk a három tojást, a vizet. Elektromos kézimixer dagasztókarjával (vagy robotgépben) összekeverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a puha vajat. 5-6 percig keverjük, amíg a tészta szépen összeáll. Bucit formázunk belőle, és egy kiolajozott üvegtálban, lefedve, éjszakára (de legalább néhány órára) a hűtőbe tesszük, reggelre pont megkel.
Másnap reggel a tésztát (és a tölteléket is) két részre osztjuk (érdemes mérlegen lemérni, hogy a két adag valóban egyforma legyen). Az egyik bucit lisztezett gyúródeszkán 40×30 cm-es téglalapra nyújtjuk. Megkenjük a szilvalekvár felével, megszórjuk a durvára vágott dióval. Hosszában, bejgli-szerűen feltekerjük. Most éles késsel hosszában félbevágjuk, majd hosszában, három egyenletes szakaszban lazán összefonjuk. Óvatosan áthelyezzük egy kivajazott gyümölcskenyér formába. Megismételjük a másik adag tésztával és töltelékkel. Huzatmentes helyen 1 óráig kelesztjük. 190C fokos sütőben 30 percig sütjük. Közben kis lábasban összeforraljuk a cukrot és a vizet, langyosra hűtjük, majd a forró kalácsot ezzel meglocsoljuk. Teljesen kihűtjük, úgy szeleteljük.

Jó tanács

Mind a tésztát mind a tölteléket előző este érdemes/lehet előkészíteni.
Ebben a babkában nincs csoki, de így is remek!