A tésztához:
500 gr burgonya
500 gr finomliszt
1 tojás
60 gr zsír vagy margarin
só
A gombóchoz:
500 gr kisméretű, lehetőleg besztercei szilva
150 gr zsemlemorzsa
100 gr darált dió
80 gr margarin
fahéj, porcukor
A burgonyát megfőzzük, áttörjük (én leginkább le szoktam reszelni vagy a tekerős passzírozón átnyomom). Összekeverjük a liszttel, tojással és egy csipet sóval.
Jól összegúrjuk - lehet, hogy még elég sok lisztet fel fog venni - és kb 5 mm vastagra kinyújtjuk lisztezett deszkán.
Kb. 6-8 cm oldalú négyzeteket vágunk ki a tésztából. Ezek közepére teszünk egy-egy kimagozott szilvát, amiben a mag helyére fahéjas porcukrot töltünk. Gombócokat formálunk, melyeket lobogó forró vizben óvatosan kifőzünk. Akkor főtt meg, ha feljön a víz felszínére - persze ha előzőleg nem ragadt le, azaz kevergettük.
Egy serpenyőben felovasztjuk a margarint, belekeverjük a zsemlemorzsát, és folyamatos keverés közben aranybarnára pirítjuk. A megfőtt gombócokat beleforgatjuk.
Tálalás előtt a gombócokat ízlés szerint megszórjuk darált dióval és porcukorral.
Sárgabarackkal is nagyon finom!