Vissza

Sütemények, édességek

Szőke brownie sós mandulával, málnával

Mautner Zsófi receptje

Hozzávalók 20 szelethez

300 g hámozott, pirított, sós mandula, durvára vágva
250 g vaj, felolvasztva
350 g finomítatlan nádcukor
4 egész tojás
1 teáskanál só (tényleg ennyi!)
fél rúd vanília
280 g liszt
200 g málna, friss, vagy fagyasztott

Elkészítés

Amennyiben nem pirított mandulánk van, akkor a magok pirításával kezdjük, ezt napokkal korábban is elkészíthetjük, nagyobb mennyiségben is. A hámozott mandulát sütőlapra szórjuk, majd 180C fokos sütőben kb. 10 perc alatt világos aranyszínűre pirítjuk, megsózzuk, szobahőmérsékletűre hűtjük.
A süteményhez a sütőt előmelegítjük 180C fokra (alul/felül üzemmód). Előkészítjük a tepsit: egy 30x40 cm-es tepsi aljába néhány csepp olajat öntünk (így könnyebben letapad a sütőpapír), majd kibéleljük sütőpapírral, kikenjük némi olvasztott vajjal. Egy keverőtálba tesszük az olvasztott vajat és a nádcukrot. Elektromos kézi keverővel habosra keverjük. Egyesével hozzáadjuk a négy egész tojást, végül a sót és a vaníliát, fehéredésig keverjük. Beleszitáljuk a lisztet és ezzel is elkeverjük.
A massza felét a tepsibe öntjük, spatulával elegyengetjük, hogy teljesen kitöltse a tepsit (kevésnek fog tűnni a tésztamennyiség). Rászórjuk a durvára vágott, pirított, sós magvakat (lehet csak mandula, vagy vegyesen mandula, törökmogyoró, vagy akár kesu). A magokat megszórjuk kis extra sóval.
A massza másik felével befedjük, ismét elegyengetjük. A tetejébe belenyomkodjuk a málnaszemeket (kivételesen még jobb, ha fagyasztott). 60 percig, tűpróbáig sütjük. Szeletelés előtt legalább szobahőmérsékletűre hűtjük. Tálaláskor további málnát adhatunk mellé, tetejét pedig megszórhatjuk sós mandulával.

Jó tanács

Minél több a málna, annál finomabb! Ha áll 1- 2 napot az is jót tesz - “nedvesebb” lesz.