Vissza

Levesek

Szoljanka zöldséggel

Mautner Zsófi receptje alapán Várnai Éva receptje

Hozzávalók 4 főre

20 gr szárított vargánya
8 dl forró víz
2 evőkanál olaj
1 csokor újhagyma, vagy
1 póréhagyma, felkarikázva
5 dkg sűrített paradicsompüré
2 sárgarépa, felkarikázva
só, bors
4 nagy csemege-, vagy kovászos uborka,
levével együtt, felkockázva
50 dkg barna csiperkegomba, felszeletelve
10 dkg olajbogyó, felkarikázva
1 kezeletlen citrom
1 csokor kapor, finomra aprítva
2 dl tejföl

Elkészítés

A szárított vargányát leöntjük 8 dl felforralt vízzel, és 30 percig állni hagyjuk. Leszűrjük (a levet megtartjuk), konyhai papírtörlővel kissé leitatjuk, majd kisebb darabokra vágjuk. Felhevítjük az olajat, és üvegesre dinszteljük benne a felkarikázott póréhagymát. Hozzáadjuk a paradicsompürét, és néhány másodpercig pirítjuk, karamellizáljuk. Beletesszük a felkarikázott sárgarépát, átkeverjük, majd felöntjük a vargánya áztatóvizével és még 4 dl vízzel. Sózzuk, borsozuk, hozzáadjuk a felkockázott savanyú uborkát és annak levét, majd kb. 5 percig főzzük, amíg a répa megpuhul - maradjon ropogós! Ekkor tesszük bele a felszeletelt gombát, ezzel már csak további 5 percig főzzük. A legvégén, tálalás előtt tesszük bele a felkarikázott olajbogyót, a vékony karikákra, majd darabokra szeletelt citromot, a finomra aprított kaprot. Tejfölt külön adunk mellé.

Jó tanács

Hússal is lehet készíteni - ekkor többféle húst használjunk gomba helyett - pl. füstölt hús, kolbász, virsli, stb.