Vissza

Főételek

Szűzpecsenye sütve

Várnai Éva receptje

Hozzávalók

két kisebb sertés szűzpecsenye
4-6 db lila sonkahagyma
köménymag
só,bors
olaj

Elkészítés

A szűzpecsenyét megtisztítjuk a hártyáktól, megmossuk, szárazra töröljük. Só, bors és köménymag (lehet őrölt is) keverékével bedörzsöljük.
Egy megfelelő méretű lábasban olajat forrósítunk, beletesszük a húsokat, és mindkét oldalukon - óvatosan, hogy oda ne égjenek - megpirítjuk, majd felöntjük kb. 1 dl vízzel.
A hagymákat megtisztítjuk, félbe vágjuk, és a hús mellé rakosgatjuk lehetőleg úgy, hogy kitöltsék az egész lábas területét a hússal együtt.
Kicsit kisebb hőfokra állítjuk a főzőlapot, lefedjük a lábast, és kb. 45-60 perc alatt késze sütjük a húst a hagymával. Folyamatosan figyeljük, hogy mikor kell további kevés vizet alá önteni. Nagyon fontos, hogy ne legyen túl sok a víz, azaz a húst süssük és ne főzzük. Újra és újra le kell pirulnia a húsnak, és szépen megsülni a hagymának. A végén kb. 15 percig fedő nélkül süssük készre.

Jó tanács

Párolt káposztával, tört burgonyával, zöldségekkel tálaljuk. A sült hagyma és a hús alatt keletkezett lé is igazi csemege!