Vissza

Előételek

Tabbuleh Annustól

Yotam Ottolenghi és Sami Tamimi receptje

Hozzávalók

30 g aprószemű bulgur, előfőzött
2 nagy paradicsom, érett, de kemény (összesen 300 g)
3 evőkanál citromlé, plusz még egy kevés a tálaláshoz
4 nagy csokor sima levelű petrezselyem (összesen 160 g)
2 csokor menta (összesen 30 g)
2 teáskanál őrölt szegfűbors
1 teáskanál baharat fűszerkeverék (bolti vagy recept alul)
80 ml kiváló minőségű olivaolaj
70 g gránátalmamag, egy nagy gránátalma feléből (elhagyható)
só és feketebors

Elkészítés

Tegyük a bulgurt egy kis lyukú szűrőbe, és tartsuk hideg folyó víz alá, míg a víz tisztán folyik át rajta, és a keményítő java része kimosódik belőle. Tegyük át egy nagy keverőtálba.

Egy kis recés késsel vágjuk a paradicsomot 0,5 cm vastag szeletekre, majd vágjuk a szeleteket 0,5 cm széles csíkokra, a csíkokat kockákra. Tegyük a paradicsomot a levélel együtt a tálba a salottával és a citromlével keverjük össze alaposan.

Fogjunk össze szorosan néhány szál petrezselymet. Egy nagy, nagyon éles késsel vágjuk le a petrezselyem szárának nagyját és dobjuk ki. Mozgassuk a kést felfelé a szár és a levelek mentén, fokozatosan ’etetve’ a kést, hogy annyira vékonyra aprítsuk a petrezselymet amennyire csak tudjuk, lehetőleg ne legyenek 1 mm-nél szélesebb darabok. Tegyük a tálba.

Csipkedjük le a mentaleveleket a szárról, fogjunk párat szorosan össze, és aprítsuk fel a petrezselyemhez hasonlóan, ne törjük össze túlságosan, mert elszíneződhet. Tegyük a tálba.

Végül adjuk hozzá a szegfűborsot, a baharat fűszerkeveréket, az olívaolajat, a gránátalmamagot (ha használunk), sózzuk-borsózzuk. Kóstoljuk meg, adjunk hozzá még sót és borsot, ha szükséges, esetleg még egy kevés citromlét is, és tálaljuk.

Baharat fűszerkeverék:
1 teáskanál szemes fekete bors, 1 teáskanál koriandermag, 1 kis fahéjrúd darabokra törve, ½ teáskanál egész szegfűszeg, ½ teáskanál őrölt szegfűbors, 2 teáskanál egész rómaikömény-mag, 1 teáskanál kardamomhüvely, ½ szerecsendió lereszelve.
Tegyük az összes fűszert fűszermalomba vagy mozsárba és őröljük finom porrá. Ha mozsárban törjük össze inkább őrölt kardamomot használjunk.
Tároljuk a keveréket légmentesen zárodó dobozban vagy üvegben, 8 hétig eláll.

Jó tanács

Ha nem Annus eszi vagy csinálja, akkor kerülhet bele még egy salottahagyma apróra vágva.