1 kg sertéslapocka, nagyobb darabokra vágva
só, bors
2 evőkanál olaj
1 hagyma, vékonyra szeletelve
4 gerezd fokhagyma, egészben
2 babérlevél
1 rúd fahéj
3 szem szegfűszeg
5 szem szegfűbors
1 narancs leve és héja
Tálaláshoz:
12-18 tortilla, felmelegítve
avokádókrém
pácolt lilahagyma
morzsolt feta
A tépett sertéshús főzésével kezdjük: a lapockát kb. 6x4cm-es darabokra vágjuk. Egy nagy lábasban felhevítjük az olajat, a húsdarabokat sózzuk, borsozzuk, majd minden oldalukon körbepirítjuk. Hozzáadjuk a hagymát, fokhagymát, a fűszereket, a narancs kifacsart levét, két-három darabban a héját, végül felöntjük kb. 6 dl vízzel. Fedő alatt, alacsony lángon teljesen puhára főzzük, addig, amíg a hús teljesen szétomlik, ez kb. 2,5 óráig tart.
A húst villával hosszanti szálakra szedjük, és összekeverjük a mártással. Ezt akár előző nap is elkészíthetjük, kimondottan jót tesz az ízeknek. A tálaláshoz mindent kikészítünk, a tacot mindenki saját magának állítja össze. A tortillákat felmelegítjük (serpenyőben, vagy párolóedényben), ebbe teszi mindenki a húst és ízlés szerint a kiegészítőket.
Az avokádónál, két dologra kell figyelni: 1. legyen teljesen érett, puha, krémes, különben teljesen élvezhetetlen (ha kőkemény, papírzacskóban egy banán társaságában 1-2 nap alatt megpuhul), 2. Mivel egy perc alatt bebarnul, nem lehet előre elkészíteni, csak utolsó percben. Még akkor is ha citromlevezzük.
Az avokádókrémhez vegyünk egy avokádót és villával pépesítsük némi fokhagymával, citromlével, sóval, borssal (opcionálisan mehet bele pici tejföl, esetleg hagyma, chili, friss koriander).