4 evőkanál olívaolaj
1 csokor újhagyma, felkarikázva
30 dkg (2 nagyobb szál) sárgarépa, felkarikázva
1,5 liter víz
(opcionális: csipet sáfrány)
só, bors
100 kg apró tészta
250 g zöldborsó (friss, vagy fagyasztott)
500 g (1 csomag) zöldspárga, felkarikázva
4 evőkanál tetszőleges pesztó
Tálaláshoz: parmezánforgácsok, jófajta olívaolaj
Petrezselyem pesztó:
3 nagy csokor (kb. 50 g) petrezselyem, szára nélkül
50 g hámozott mandula
0,8 dl olívaolaj
1 gerezd fokhagyma (opcionális)
só, bors
Az olajon üvegesre dinszteljük az újhagymát. Hozzáadjuk a sárgarépát, átforgatjuk, majd felöntjük a vízzel, sózzuk, borsozzuk (ha van rá lehetőségünk, hozzáadunk egy csipet sáfrányt.) Fedő alatt, 15 percig főzzük, amíg a sárgarépa félig megpuhul. Ekkor hozzáadjuk a tésztát, és 10 percig főzzük. A főzési idő vége előtt 5 perccel (tehát amikor a tészta 5 perce fő), hozzáadjuk a zöldborsót és a felkarikázott spárgát, ennek pont elég ennyi idő.
A petrezselyem pesztóhoz a hozzávalókat Nutribulletben pürésítjük.
Tálaláskor a leveshez egy evőkanál pesztót adunk, tetejét meglocsoljuk pár csepp jó olívaolajjal, és parmezánt szórunk rá.
Az eredeti receptben medvehagyma pesztó van, de nálunk az kevéssé népszerű...Helyette nagyon jó lehet a petrezselyem pesztó, persze fokhagyma nélkül.