200 g rizs
1 liter tej (3,8%-os), vagy kókusztej
1 kávéskanál só
1 rúd vanília
75 g cukor, vagy nyírfacukor
Gyömbéres gyümölcssaláta
150 g friss gyömbér
125 g cukor, vagy nyírfacukor
2,5 dl víz
1 érett mangó
1 érett ananász
A tejberizshez a rizst forró vízben alaposan átöblítjük. Lábasba öntjük a tejet, hozzáadjuk a sót és a vaníliarúd kikapart magjait, majd beletesszük a rizst. Felforraljuk, majd takarékra vesszük a lángot, és lassú tűzön, folyamatos odafigyelés és kevergetés mellett kb. 30 perc alatt teljesen puhára főzzük. Amikor a rizs megpuhult, hozzáadjuk a cukrot, és elkeverjük, hogy a cukor felolvadjon. A vaníliarudat eltávolítjuk. Átöntjük egy edénybe, közvetlenül a felületére frissentartó fóliát helyezünk (hogy ne bőrösödjön), és teljesen kihűtjük.
A gyömbéres sziruphoz héjastul vékony szeletekre vágjuk a friss gyömbért, kissé összezúzzuk, majd összeforraljuk a vízzel, és a cukorral. Leszűrjük, a gyömbért eltávolítjuk (a szirup 4 hétig eláll a hűtőben). A gyümölcsöket meghámozzuk, falatnyi darabokra vágjuk, és az egészet összeforgatjuk a gyömbéres sziruppal. A tejberizs tetejére halmozzuk.
Már gyümölccsel is remek: pl. málnával, eperrel, őszibarackkal