Töltelék:
750 g krémes túró
100 g porcukor
1 egész tojás
1 tojássárgája
2 evőkanál tejföl
2 evőkanál búzadara
1 kezeletlen citrom reszelt héja
80 g mazsola, beáztatva
Tészta:
1 csomag réteslap (170 g)
100 g vaj, felolvasztva
tetejére: 1 tojás, szóráshoz porcukor (opcionális a málnapor)
A töltelékhez szétnyomkodjuk a túrót. Ha nem krémes, hanem rögös állagút használunk, azt érdemes villával alaposan szétnyomkodni, esetleg átpasszírozni. Hozzákeverjük a porcukrot, tojást, tojássárgáját, tejfölt, búzadarát és a citromhéjat. Elektromos kézi keverővel elkeverjük, végül beleforgatjuk a mazsolát. Legkényelmesebben habzsákból tudjuk majd adagolni, ha van ilyenünk, beletöltjük. Ha nincs, akkor majd kanállal adagoljuk a rétestésztára.
A réteslapokat csak utolsó pillanatban csomagoljuk ki, hogy ne száradjanak. Mindig két-két lapot használunk egyszerre, és ezeket még hosszában félbevágjuk, tehát kb. 14x32 cm-es téglalapokat kapunk. Egymás mellé helyezzük egy gyúródeszkán, úgy, hogy középen átfedjék egymást. A többit közben letakarjuk nedves konyharuhával, hogy ne törjön. Mindkét lapot megkenjük olvasztott vajjal és a hozzánk közel eső aljába, vízszintesen végig ráhalmozuk a túrós töltelékből (habzsákból könnyen végig tudunk rá adagolni egy kb. 2 cm átmérőjű töltelékhengert), majd gyorsan feltekerjük (elkezdjük a csigát). A végét nem kell lezárni, mert ahhoz tudjuk mindig illeszteni a következő rudat. Szorosan feltekerjük. A műveletet megismételjük a többi réteslappal, mindig kettővel egyszerre. Az új megtöltött, hosszú “rétesszivart” mindig hozzáillesztjük a csiga utolsó eleméhez. Csiga formájú sütnivaló keletkezik.
200 C fokos (alul/felül üzemmód) sütőben, kb. 30 perc alatt aranyszínűre sütjük. Szobahőmérsékletűre hűtjük, porcukorral megszórva tálaljuk.
A málnaport a tetejére szórjuk - nagyon izgalmas színe lesz!