Vissza

Főételek

Töltött csirke mángolddal és sült répával

Mautner Zsófi nyomán Várnai Éva receptje

Hozzávalók 4 főre

Töltött csirke:
egy kb. 1,5 kg-os tanyasi csirke
2 nagy szelet kovászos kenyér
2 dl langyos tej
1 tojás
1 csokor petrezselyem, finomra aprítva
1 teáskanál őrölt, füstölt pirospaprika
só, bors
50 gr puha vaj
2 evőkanál olívaolaj
Mángold:
0,5 dl olívaolaj
1 hagyma, vékonyra szeletelve
2 nagy csokor mángold
100 gr mazsola
80-gr pirított mandula, vagy fenyőmag
só, bors, chilli
2 evőkanál balzsamecet
Sült répa:
1-1 csomag zsenge sárgarépa és gyökér

Elkészítés

A töltött csirkéhez előmelegítjük a sütőt 200C fokra. A csirkét “kiterítjük”(ld. Kiterített csirke recept). A töltelékhez a kenyeret beáztatjuk a langyos tejbe, kinyomkodjuk, majd összekeverjük a tojással, petrezselyemmel, füstölt paprikával, ízesítjük. A csirkét mindenütt alaposan sózzuk, borsozzuk. Óvatosan fellazítjuk a bőrét, majd kanállal egyenletesen alátöltjük a kenyeres masszát. Mellével felfelé tepsibe tesszük, bedörzsöljük a puha vajjal. Körétesszük a meghámozott répákat, és mindent meglocsolunk olívaolajjal. 45 perc alatt készre sütjük.
A mángoldhoz az olívaolajon egyenletesen aranyszínűre pirítjuk a hagymát. Hozzáadjuk először a mángold feldarabolt szárát (ez hosszabb főzési időt igényel, mint a levelek) és a mazsolát, és addig pároljuk, amíg megpuhul. Ekkor hozzáadjuk az átöblített leveleket, és néhány percig főzzük, amíg összeesnek. Sózzuk, borsozzuk, pici chilit szórunk rá. Amikor kész, meglocsoljuk balzsamecettel, tálaláskor megszórjuk hámozott pirított mandulával, vagy fenyőmaggal.

Jó tanács

A répa helyett más idényzöldséget is használhatunk: pl. spárgát, zöldbabot, cukkinit, édesköményt, stb. A sütésnél figyelni kell, mert a zöldségek hamarabb megpirulhatnak, mint a csirke.