Vissza

Főételek

Töltött cukkini paradicsommártásban

Mautner Zsófi nyomán Várnai Éva receptje

Hozzávalók 4 főre

500 gr dkg darált pulykahús
10 dkg rizs, alaposan leöblítve
2 evőkanál arab hétfűszerkeverék
(koriander, kardamom, szegfűszeg, fehér és fekete bors, római kömény, fahéj)
1 evőkanál só
1 csokor petrezselyem, finomra aprítva
1 csokor koriander, finomra aprítva
3 evőkanál olívaolaj
1,5 kg cukkini (kb. öt közepes méretű darab)
5 dl natúr paradicsomlé (házi, vagy bio)
1 kávéskanál só
csipet porcukor
5 dl szárnyas alaplé
5 dl sovány yoghurt
kevés reszelt fokhagyma

Elkészítés

A töltelékhez egy nagy keverőtálba tesszük a darált húst, az alaposan átöblített rizst, a fűszerkeveréket, sót, a finomra aprított petrezselymet és koriandert, és az olívaolajat. A cukkiniket megmossuk, két végüket levágjuk, majd 6-7 cm-es darabokra vágjuk. Egy közepes méretű zöldségből így három henger jön ki. Ezután a cukkinik belsejét éles késsel vagy karalábévájóval kivágjuk. A cukkinihengerek egyik végét zárva hagyjuk, csak a másik felét kezdjük el mélyen kivájni. Ha megvagyunk az összes zöldséggel, a belsejüket kissé megsózzuk, és néhány csepp olajat cseppentünk rá. Kiskanál segítségével megtöltjük a fűszeres, húsos keverékkel, de ne túl szorosan, a tetején maradjon kb. 1 cm, hogy a rizsnek legyen helye megduzzadni. Egy nagy lábasba (pl. cocotte) öntjük a paradicsomlevet, sóval, pici porcukorral ízesítjük. Fektetve belehelyezzük a töltött cukkiniket, ha nem férnek el egy sorban, akkor egymás tetejére is. Hozzáöntünk 5dl alaplevet. Fedő alatt, 45 percig főzzük közepes hőfokon, amíg a cukkini teljesen megpuhul, majd levesszük a fedőt, és további 15 percig főzzük erős lángon, hogy a levet kissé beforraljuk. Langyosan a legfinomabb. Fokhagymás joghurttal, és pitával tálaljuk.

Jó tanács

A yoghurtos öntetből kihagyhatjuk a fokhagymát a családi allergiákra való tekintettel.