1 kg darált sertés comb
300 gr gyulai kolbász
100 gr rizs
4 nagyobb hagyma
2 gerezd fokhagyma
500 gr füstölt oldalas
30 dkg császárszalonna
1 kg savanyú káposzta és 10-12 levél
3 tojás
3 dl tejföl
fokhagyma, oregáno, majoranna, kapor, pirospaprika, csombor, köménymag
A füstölt húst és a rizst (külön-külön) félig megfőzzük.
Apróra vágjuk a szalonnát, megpirítjuk, rádobjuk az apróra vágott hagymát (a 4 hagymából kettőt) és egy gerezd apróra vágott fokhagymát, majd együtt pirítjuk. Levesszük a tűzről, és beleforgatjuk a darált húst, a félig főtt rizst és három egész tojást. Sózzuk, borsozzuk megszórjuk pirospaprikával, majorannával, oregánóval.
A káposztaleveleket egyenként megtöltjük a húsos keverékkel. A
A többi hagymát is apróra vágjuk, zsírban piritjuk, adunk hozzá fokhagymát (másik gerezd, apróra vágva), köménymagot.
A savanyú káposztát kimossuk, felét rátesszük a hagymás alapra. Hozzáadjuk a
a felkarikázott kolbászt és füstölt húst. Ezek tetejére ültetjük a káposztaleveles csomagokat, megszórjuk finomra vágott csomborral és kaporral, majd a tetejére szórjuk a maradék savanyú káposztát.
Felengedjük a füstöltlével és legalább 2 óra hosszat főzzük.
Télen-nyáron jó, sokáig eláll, minél többször van melegítve annál jobb.
A füstölt hússal vigyázzunk, mert a leve nagyon elsózhatja az egész ételt. Érdemes a levet felhasználás előtt megkóstolni, ha nagyon sós, akkor csak egy - esetleg kis - részét használni. Eretnek, de akár jó megoldás lehet a füstölt hús teljes elhagyása - persze akkor több kolbászt használhatunk.