400 gr borjú- vagy sertéspörkölt
500 gr nem előfőzött rizs
pici friss tökök – április-májusban 4 db
2 tojás
3-4 dl tejföl
só, bors, ecet
egy csomag kapor
zsemlemorzsa
A pörkölt (ld. Borjúpörköltnél) levét egy lábasba öntjük, a húst ledaráljuk.
A pörköltlét feleresztjük vízzel, beleszórjuk a rizst és fedő alatt mérsékelt tűznél megfőzzük. 250 gr rizshez kb. 0,7 liter víz kell. Ne főzzük teljesen puhára - majd a sütőben puhul meg teljesen. A felesleges vizet leöntjük.
A tököket meghámozzuk, félbevágjuk, a belsejüket kikaparjuk, és enyhén ecetes vízben megfőzzük. Figyeljünk arra, hogy nagyon hamar megpuhul, épp csak egyet rottyanjon, nehogy szétfőjön.
A darált húst összekeverjük a rizzsel, beleütünk 2 egész tojást, sózzuk, borsozzuk. Aki szereti, kaporral is ízesítheti.
Kivajazunk egy tűzálló tálat, a tököket megtöltjük a töltelékkel, beletesszük a tálba.
Megkenjük őket tejfellel, és megszórjuk zsemlemorzsával. Kb. háromnegyed órára a sütőbe tesszük, és amikor már aranybarna a teteje, tálaljuk.
A kaprot a tejfelbe is lehet keverni.
Nem feltétlenül kell a húst megdarálni - apróra vágva is fínom lesz.
A tejföl és a morzsa egyszer véletlenül kétszer került föl (egymásra) - igy még fínomabb lett!
Jó ha az asztalon van még extra tejföl, el szokott fogyni.