Vissza

Főételek

Töltött tök újratervezve

Mautner Zsófi nyomán Várnai Éva receptje

Hozzávalók 4 főre

100 gr barna rizs megfőzve
500 gr darált pulykahús
1 nagyobb lila hagyma
1 dl vörösbor
só, bors
1 ek pirospaprika
1 csokor petrezselyem fínomra vágva
1 tojás
1-2 ek mustár
2 egész nyári főzőtök
egy nagy csomag kapor
3 dl tejföl
1 ek almaecet v. száraz fehér bor
1 ek méz
olívaolaj

Elkészítés

A rizs megfőzésével kezdjük a munkát. Amíg fő a rizs, elkészítjük a darált húst: a megtisztított és apróra vágott hagymát olajon megpirítjuk, beleszórjuk a húst, fűszerezzük a pirospaprikával, sóval, borssal, majd rövid ideig zsírjára pirítjuk. Hozzáadjuk a petrezselymet majd felengedjük a borral, és fedő alatt kis lángon puhára főzzük. Az elkészült húst összekeverjük a megfőtt rizzsel és a tojással, majd a keveréket mustárral sóval és borssal készre ízesítjük.

A tököket meghámozzuk, és 3-4 cm-es karikákra vágjuk. A karikák belsejét karalábévájóval kikaparjuk, de nem teljesen, hanem kb. 2/3 részben. A kikapart tökrészeket lábasba tesszük, és annyi vízzel amennyi ellepi, puhára főzzük.

Egy nagyobb tepsit kikenünk olajjal, beletesszük a tökkarikákat, majd ezek belsejét sózzuk és olívaolajjal megöntözzük. Minden karikára halmozunk a húsos keverékből, majd olívaolajjal bőven meglocsoljuk az összes karikát. Alufóliával letakarva 190 fokra melegített sütőbe tesszük.

A mártáshoz a megfőtt tökrészeket turmixgépbe tesszük a tejföllel, kaporral, ízlés szerint ecettel, mézzel, sóval borssal ízesítve. A mártás akkor lesz jó sűrűségű, ha a megfőtt tökdarabok mellett nincs túl sok víz. Inkább először kevesebbet tegyünk a gépbe, és ha kell higítsuk.

Leveses tányérban tálaljuk - alul a mártás és benne ül egy karika.

Jó tanács

A sütés ideje elég hosszú - 190 fokon minimum másfél óra. A végén 10-15 percre érdemes grillfokozatra állítani, hogy a teteje kicsit megbarnuljon.