700 gr tehéntúró
2 tojás
80 gr búzadara
50 gr porcukor
kevés só
1 citrom reszelt héja
150 gr vaj
300 gr zsemlemorzsa
Tálaláshoz:
3 dl tejföl
50 gr vaníliás cukor vagy méz
A túrót krumplinyomóval vagy kvodlibettel átttörjük. Hozzáadjuk a két felvert tojást, a búzadarát, a porcukrot, a sót és a reszelt citromhéjat. Alaposan összekeverjük, fóliával betakarjuk, és egy éjszakán át, de legalább hat órára állni hagyjuk.
Másnap nagy lábasban vizet forralunk. A masszából kb. pingponglabda méretű golyókat formálunk nedves kézzel, majd ezeket addig főzzük, amíg a víz felszínére nem jönnek (kb. 6 perc).
Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, megpirítjuk benne a morzsát, és beleforgatjuk a gombócokat.
A tejfölt összekeverjük a vaníliás cukorral (vagy mézzel), megmelegítjük, és a gombócokat ezzel a mártással tálaljuk.
Sós változatban is készíthetjük: ilyenkor a túrós masszába nem teszük cukrot, a tejfölös öntetet (szintén cukor nélkül) pedig egy csomag kaporral keverjük össze. A kapros túrógombóc húsok, halak mellé - pl. marhapörkölt, rácponty, stb. - is kíváló.