Vissza

Főételek

Túrós csusza rókagombával és anélkül

Várnai Éva receptje

Hozzávalók 4 főre

500 g rögös tehéntúró
300 g rókagomba
egy csomag újhagyma
500 g csuszatészta
300 gr kolozsvári szalonna
2 dl tejföl
olaj, só

Elkészítés

A hagymát a - zöld szárának nagy részét is beleértve - megtiszttjuk, felvágjuk. A rókagombát alaposan megmossuk, ha vannak benne nagy példányok, azokat félbevágjuk. Kevés olajjal megfonnyasztjuk a hagymát, rátesszük a gombát és óvatosan megpároljuk. Lefedjük.
A csuszatésztát előírás szerint megfőzzük, leszürjük. Összekeverjük a túróval és a tejföllel. Sózzuk, borsozzuk.
A szalonnát apró kockákra vágjuk. Kevés olajon elkezdjük sütni, majd időről időre kevés vizet hozzáadva ropogósra sütjük.
Ha síma túrós csuszát csinálunk, akkor a túrós-tejfölös csuszát kiolajozott tepsibe tesszük. Tetejére tesszük a sült szalonnakockákat. Meglocsoljuk a szalonna levével, vagy ha ez kevés, akkor olajjal. Kb. fél órára sütőbe tesszük, hogy a teteje szépen megpiruljon.
A gombás túrós csuszához a fentiek szerint elkészített csuszát a hagymás gombához adjuk. A szalonnakockákat ebben az esetben akár el is hagyhatjuk.
Egy tűzálló tálat kivajazunk, belesimítjuk a gombás tésztát és kb. félórára sütőbe tesszük. Akkor jó, ha a teteje kicsit megpirul, de nem ég meg.
Tálaláskor tejfölt is kínálunk hozzá.

Jó tanács

Nagyon egyszerű és finom mindkét változat!