Vissza

Sütemények, édességek

Túrós nudli

Mautner Zsófi receptje

Hozzávalók 4 főre

500 g zsíros, vagy félzsíros túró
½ kávéskanál só
30 g porcukor
2 egész tojás
30 g olvasztott vaj
1 kezeletlen citrom reszelt héja
150 g liszt (120+30 g)
1 evőkanál búzadara

Elkészítés

Egy nagy keverőtálban készítjük a tésztamasszát: a túrót krumplinyomón átnyomjuk. Az áttört túróhoz adjuk a sót, a cukrot, a két egész tojást, az olvasztott vajat, valamint a reszelt citromhéjat. A masszát elkeverjük. Beleszitálunk 120 g lisztet, és hozzáadjuk a búzadarát. Az egészet összegyúrjuk. Ilyenkor még lehet, hogy ragadni fog, de majd a nyújtásál még adunk hozzá lisztet. Lefedve hűtőbe tesszük kb. 10 percre.
Egy nagy lábasban vizet forralunk - alaposan sózzuk. Kivesszük a hűtőből a túrómasszát, és ha szükséges, kevés liszttel javítjuk az állagát. Négy részre osztjuk. 2 cm átmérőjű rudakat sodrunk, majd kb. 3 cm hosszú nudlikat szeletelünk. A gyöngyöző vízbe dobjuk a nudlikat, és kb. 2,5 – 3 percig főzzük Szűrőkanállal kiemeljük, és laposabb tálba szedjük, kis darab vajat teszünk rá, hogy ne ragadjanak össze. A műveletet megismételjük a tészta másik felével.
Összesen kb. 50 nudli jön ki ebből a mennyiségből. Tálalhatjuk vajban pirított zsemlemorzsával, vagy darált mákkal, esetleg olvasztott, barnított vajjal és tejföllel, vagy valamilyen gyümölcsszósszal is.

Jó tanács

A nudlikat le is lapíthatjuk, és akkor szeletelhetünk pl. rombuszokat is.