Palacsinta:
1 tojás
2 dl tej
100 g liszt
csipet só
0,5 dl szénsavas ásványvíz
sütéshez olaj
Töltelék:
250 g krémes túró átpasszírozva
2 tojás, szétválasztva
50 g porcukor
1 evőkanál búzadara
1 citrom reszelt héja
fél rúd vanília magjai
csipet só
50 g mazsola
tál kikenéséhez kb. 3 g puha vaj
Öntet:
2 dl tejföl
2 tojás sárgája
4 dkg porcukor
2 dl tejszín
fél rúd vanília magjai
Hagyományos módon palacsintát készítünk, ezeket korábban is megsüthetjük (ebből a mennyiségből átmérőtől függően 6-8 palacsinta lesz).
Kikeverjük a tölteléket: a túróhoz adjuk a tojássárgáját, a porcukrot, a búzadarát, a citrom reszelt héját, a vaníliát és a csipet sót. Elkeverjük, hozzáadjuk a mazsolát. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a túrós masszába. Gazdagon megtöltjük a palacsintákat és feltekerjük.
Egy hőálló tálat –pl. jénait, vagy tepsit - kivajazunk, sorban beletesszük a megtöltött palacsintákat (fel is vághatjuk darabokra, úgy könnyebb később tálalni). Összekeverjük az öntet hozzávalóit: a tejfölt, tojássárgát, porcukrot, tejszínt és vaníliát -, és meglocsoljuk vele a palacsintákat. 180C fokos sütőben kb. 30 perc alatt aranyszínűre sütjük.
Magában is nagyon finom, de kínálhatunk mellé sült gyümölcsöket, vagy extra vanília öntetet.