Vissza

Sütemények, édességek

Túrós smarni vörösboros szilvával

Mautner zsófi receptje

Hozzávalók 4 főre

250 g krémes túró
40 g porcukor, vagy nyírfacukor
4 tojás szétválasztva
1 citrom reszelt héja
½ kávéskanál só
100 g sima liszt
sütéshez 50 g vaj
Szilva:
4 dkg cukor
600 g szilva, kimagozva
3 dl lágy, gyümölcsös karakterű vörösbor
50 g nádcukor
1 rúd fahéj
1 szem szegfűszeg
1 darab citromhéj

Elkészítés

A sütőt előmelegítjük 180C fokra (légkeveréses fokozaton). Egy nagy keverőtálba tesszük a túrót. Hozzáadjuk a porcukrot, a négy tojás sárgáját, a citrom finomra reszelt héját, sót, a lisztet, végül alaposan összekeverjük.

Egy másik tálban elektromos habverő segítségével kemény habbá verjük fel a négy fehérjét. A túrós masszához adjuk a hab egyharmadát, ezt határozott mozdulatokkal, gyorsan belekeverjük. A maradék habbal már óvatosabban járunk el, azt lassabban, óvatosabban keverjük a a masszába, hogy a hab már ne törjön.

Egy nagy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, és beleöntjük a masszát. Néhány percig hagyjuk sülni, mint egy palacsintát, hogy az alja nagyjából megsüljön. Ekkor áttesszük a sütőbe, és kb. 10-12 percig sütjük, amíg kissé megemelkedik és a teteje megpirul. Pár percig hagyjuk állni, majd darabokra tépkedjük (vágjuk). Tálalás előtt még egyszer megpiríthatjuk.

A szilvakompóthoz egy magasabb falú lábasban, vagy serpenyőben karamellizálunk 40 g kristálycukrot, amikor borostyánszínű, akkor hozzáöntjük a vörösbort (óvatosan, mert köpköd!), néhány percig forraljuk, majd beledobjuk a a kimagozott, félbevágott szilvát és a fűszereket. Addig főzzük, amíg a szilva megpuhul, kissé összeroskad, de nem veszíti el teljesen a tartását és szirupos lesz. Ha szükséges, közben vizet adunk hozzá.

A smarnit frissen, langyosan, a szilvakompóttal tálaljuk.

Jó tanács

Nagyon hamar elfogy!!!