Vissza

Főételek

Vajban sült bőrös lazac steak zöldspárgával

Várnai Éva receptje

Hozzávalók 4 főre

bőrös lazac személyenként kb. 150-200 g
személyenként 4-5 szál zöldspárga
só, bors,olívaolaj
citromlé
tetszőleges fűszernövények
vaj

Elkészítés

A lazacot pár órával a sütés előtt pácoljuk be. Ehhez a friss fűszernövényeket felaprítjuk, összekeverjük sóval, borssal és olívaolajjal. A halszeletekre (150-200 g-os szeletek) pár csepp citromlevet facsarunk, bekenjük őket a páccal és hűtőbe tesszük.
Pár óra mulva felforrósítunk egy serpenyőt (nem túl forróra) és kevés vajat megolvasztunk benne. A lazacszeleteket megmossuk, szárazra töröljük. A lazacot bőrös felével lefelé sütjük 2-3 percig, majd megfordítva is 2-3 percig.
Miközben a lazac sül, előmelegítjük a sütőt légkeveréses 180 fokra.
Egy sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük az elősütött szeleteket - bőrrel lefelé - és 8-10 perc alatt készre sütjük.
A spárgát megmossuk, ha esetleg fás a vége a szálaknak, akkor letörjük a fás részt (pont ott fog törni, ameddig fás). Egészben, vagy kisebb darabokra vágva vajon megpirítjuk, pár perc után megforgatva. 6-8 perc alatt puhára sül.
Tálaláskor a lazacra megint facsarhatunk kevés citromot.

Jó tanács

A sütési módszer más halaknál is alkalmazható.