Vissza

Sütemények, édességek

Vaníliás-birsalmás tarte tatin

Mautner Zsófi receptje

Hozzávalók 6-8 szelethez

50 g cukor
1 darab citromhéj
2 szegfűszeg
3 szép, ép, nagy birsalma
120 g kristálycukor
1 facsarásnyi citromlé
60 g vaj, felkockázva
1 vanília
1 csomag kinyújtott, friss leveles tészta (270 g)
Tálaláshoz:
Kikevert mascarpone, vagy vaníliafagylalt, vagy sodó

Elkészítés

Egy nagy lábasban összeforralunk 3 dl vizet, 50 g cukrot, egy darab citromhéjat és két szem szegfűszeget. Néhány percig forraljuk, amíg teljesen felolvad benne a cukor. Közben jófajta (“U” alakú) zöldséghámozóval vékonyan meghámozzuk a birsalmákat, félbe, majd negyedekbe, vagy cikkekbe vágjuk. A magházat éles késsel eltávolítjuk.
A birs darabokat a fűszeres szirupba helyezzük, majd fedő alatt, kb. 15 percig pároljuk, amíg egy éles kést könnyen bele lehet szúrni, de nem puhult meg teljesen. Leszűrjük. A visszamaradt birs illatú és ízű szirupot kissé beforraljuk, és lehűtve üvegbe töltjük. Pezsgővel felöntve elegáns ünnepi koktél lehet belőle.
A sütőt előmelegítjük 190C fokra.
Ideális esetben egy olyan vastagfalú serpenyőben dolgozunk tovább, , amit be lehet majd tenni a sütőbe. Az edénybe szórjuk a 12 dkg kristálycukrot, és közepes lángon, kevergetés nélkül felolvasztjuk, karamellizáljuk. Amikor sötét borostyánszínű, levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a citromlevet (ez stabilizálja a karamella állagát, és megállítja a főzési folyamatot), majd beletesszük a vajat, a vanília kikapart magjait, és lassan elkeverjük. Kissé össze fog állni, nem kell megijedni, a sülés során visszaolvad majd.
A karamellakrémbe tesszük a birsalmacikkeket, szorosan, legyezőszerűen elrendezve. A leveles tésztát ráhelyezzük a birsalma tetejére, és körbevágjuk, úgy, hogy kb. 1 cm-el legyen szélesebb mint a serpenyő. A széleket szorosan benyomkodjuk, a tészta tetejét megszurkáljuk. 35 percig sütjük, amíg a tészta aranyszínűre sül.
Tíz percig állni hagyjuk, és kissé lehűtjük. A serpenyőre teszünk egy nagy kerek tányért, határozott mozdulattal megfordítjuk, egy-két percig így hagyjuk (hogy a karamella leoldódjon), majd óvatosan kiborítjuk, hogy a karamellizált birs kerüljön felülre.

Jó tanács

Vigyázat a késekkel, a birsalma nagyon kemény, és könnyen megcsúszhat a kés!