Vissza

Sütemények, édességek

Vaníliás-egreses clafoutis

Mautner Zsófi receptje

Hozzávalók 4 főre

2 tojás
1 tojássárgája
60 g cukor
csipet só
45 g liszt
1,5 dl tejszín
1 dl tej
1 vanília kikapart magja
30 g vaj az edények kikenéséhez
300 g egres, megpucolva
tálaláshoz: porcukor

Elkészítés

A sütőt előmelegítjük 180C-ra.
A tojást és a tojássárgáját elektromos kézi keverővel kikeverjük a cukorral és a a csipet sóval, hozzáadjuk a lisztet, és csomómentesre keverjük. Érdemes ezt rögtön egy nagyobb (műanyag) kancsóban, vagy mérőkancsóban tenni, mert abból könnyebb lesz kiönteni a tésztát. Apránként hozzáöntjük a tejet és a tejszínt, beletesszük a vanília kikapart magjait, végül sűrű, palacsintatészta állagú masszává keverjük.
Egy nagy jénait, vagy négy egyszemélyes hőálló tálkát (laposabb félét) kivajazunk. Az egrest lerakjuk a tálba. Ráöntjük a masszát és 30 percig sütjük, amíg aranysárgára sül, és már nem remeg. Langyosan tálaljuk, porcukorral, esetleg pirított mandulaforgáccsal meghintve. Kínálhatunk mellé vaníliafagylaltot.

Jó tanács

Minden idénygyümölccsel nagyon finom és nagyon egyszerű!