2 tojás
1 tojássárgája
60 g cukor
csipet só
45 g liszt
1,5 dl tejszín
1 dl tej
1 vanília kikapart magja
30 g vaj az edények kikenéséhez
300 g egres, megpucolva
tálaláshoz: porcukor
A sütőt előmelegítjük 180C-ra.
A tojást és a tojássárgáját elektromos kézi keverővel kikeverjük a cukorral és a a csipet sóval, hozzáadjuk a lisztet, és csomómentesre keverjük. Érdemes ezt rögtön egy nagyobb (műanyag) kancsóban, vagy mérőkancsóban tenni, mert abból könnyebb lesz kiönteni a tésztát. Apránként hozzáöntjük a tejet és a tejszínt, beletesszük a vanília kikapart magjait, végül sűrű, palacsintatészta állagú masszává keverjük.
Egy nagy jénait, vagy négy egyszemélyes hőálló tálkát (laposabb félét) kivajazunk. Az egrest lerakjuk a tálba. Ráöntjük a masszát és 30 percig sütjük, amíg aranysárgára sül, és már nem remeg. Langyosan tálaljuk, porcukorral, esetleg pirított mandulaforgáccsal meghintve. Kínálhatunk mellé vaníliafagylaltot.
Minden idénygyümölccsel nagyon finom és nagyon egyszerű!