Vissza

Egyéb fínomságok

Vizes zsemle

Várnai Éva receptje

Hozzávalók kb. 16 zsemléhez

összesen 600 gr liszt ízlés szerinti összetételben, pl. :
- BL 80-as fehér kenyérliszt
- zabliszt - 50-100 gr
- rozsliszt - 50-100 gr
- kölesliszt 50-100 gr
késhegynyi aszkorbinsav
20 gr élesztő
20 gr margarin
1,5 dl laktózmentes tej
1-2 dl víz
3 kk só
2 kk cukor

Elkészítés

Az élesztőt langyos tejben (vagy vízben) futtassuk fel. A hozzávalókat tegyük a dagasztógépbe, és kb. 20 percig dagasszuk. Pihentessük 20 percig, majd utána ismét dagasztás következik.

Lisztezett deszkán csináljunk 16 gombócot a tésztából. Letakarva, meleg helyen kelesszük 45-50 percig. A zsemlék tetejét kenjük meg vízzel, és 160-180 fokra előmelegített sütőben (légkeveréses vagy alsó/felső üzemmódban) süssük kb. 30 percig.

Jó tanács

Csak finomlisztből is nagyon jó lesz - használjuk a BL 80-as kenyérlisztet! A tej helyett lehet vizet használni.