Vissza

Levesek

Vöröslencse krémleves sárgarépával

Mautner Zsófi receptje

Hozzávalók 4 főre

4 evőkanál olívaolaj
1 hagyma, finomra aprítva
2 gerezd fokhagyma, finomra aprítva
kb. 4 cm friss gyömbér, reszelve
1-1 kávéskanál őrölt kurkuma, koriander, cayenne bors
4 közepes sárgarépa, reszelve
150 gr vöröslencse
1 liter leszűrt alaplé/húsleves, vagy víz
2 dl kókusztej (vagy tejszín)
A végén ízesítéshez:
pici nádcukor, pici citromlé
Tálaláshoz: chiliolaj, újhagyma, zöldfűszerek

Elkészítés

Az olajon üvegesre dinszteljük a finomra aprított hagymát, fokhagymát, gyömbért. Amikor félig puha, hozzáadjuk a fűszereket, elkeverjük. Rádobjuk a reszelt sárgarépát és a jól átmosott vöröslencsét, átforgatjuk. Felöntjük az alaplével, sózzuk, borsozzuk. Fedő alatt főzzük, amíg a lencse és a reszelt sárgarépa megpuhul, kb. 15-20 percig. Ekkor botmixerrel, vagy robotgépben az egészet simára pürésítjük. Ezután adjuk hozzá a kókusztejet, ezzel már csak összerottyantjuk. Ízlés szerint kerekítjük az ízeket kis nádcukorral, citromlével.
Tálaláskor chiliolajat, felkarikázott újhagymát, zöldfűszereket teszünk rá. Chiliolajat könnyen készíthetünk házilag is: 1 dl olajat felhevítünk, egy kávéskanálnyi chilipehelyre, vagy cayenne borsra öntünk, tíz percig állni hagyjuk, majd leszűrjük.

Jó tanács

a