650 g burgonya felkockázva
1000 g vajbab és ceruzabab vegyesen felkockázva
1 l zöldségalaplé
só,bors
1 babérlevél
3,5 dl tejföl
0,5 dl kovászosuborka-lé
1 ek méz
1 csokor kapor
Házi tárkonyolaj:
150 g tárkony lecsípkedve
2 dl szőlőmagolaj
A babok szárait lecsípkedjük - a másik vége marad, abban sok a vitamin. A krumplit feltesszük főzni az alaplében. Kb. 3 percig főzzük, majd hozzáadjuk a zöldbabot. Sózva, borsozva a babérlevéllel együtt kb. 10-15 percig főzzük.
150 g megfőtt krumplit kihűtünk, a tejföllel és kb. 100 g-nyi babbal Nutribulletbe tesszük és összeturmixoljuk. A leveshez adjuk, ezzel besűrítjük. Beletesszük a többi hozzávalót: finomra vágott kaprot, uborkalevet, mézet, majd kóstolással beállítjuk a kellemesen savanyú ízt.
A tárkonyolajhoz összeturmixoljuk a tárkonyt az olajjal és átszűrjük. Tálaláskor ezzel locsoljuk meg a főzeléket.
Egyféle babbal is elkészíthető - kétfélével izgalmasabb: